Ayurvedaexperten: Risk att vi förlorar vår inre röst
Risk för att vi förlorar vår inre röst. När vi inte förstår vårt kroppsspråk. försöker vi istället räkna ut vad som är bra för oss. Ayurvedaveteranen Peter Ljungsberg om din inre röst.
Peter Ljungsberg, som har arbetat med ayurveda sedan 1985 och haft över 3000 klienter, tror att det farligaste kring alla kostråd och dieter är att vi tappar vår inre röst och istället får ett analytiskt förhållande till maten.
– Är du tillräckligt övertygad om något kör du bara på utan att känna efter, vilket lätt leder till överdrivenhet och ohälsa. Det är precis motsatsen till vad ayurveda vill förmedla, säger Peter.
Syftet med ayurveda är det läkande sambandet mellan kropp och själ och att aktivera kroppens oändligt självläkande förmåga.
– Grundfilosofin inom ayurvedan är att livet är en sammanhängande helhet där allting som existerar hänger samman och påverkas av varandra. Av naturen har vi fått en ursprunglig plan som kallas prakruti, eller kroppstyp, som säger oss vilken energisammansättning vi har när vi är i balans, berättar Peter.
Enligt ayurvedan finns det tre olika kroppstyper, vata som står för rymd och luft, pitta som står för eld och vatten, och kapha som står för jord och vatten. Varje människa har en unik kombination av dessa kroppstyper där var och en har sina specifika särdrag, kvaliteter och kännetecken beroende på matsmältning, temperament, läggning och utseende. Dessa tre kroppstyper representerar de fem elementen rymd, luft, eld, vatten och jord som är universums byggstenar och styr alla processer i våra kroppar.
– Beroende på hur vi lever, äter, tänker och umgås så ändras vår ursprungliga kroppstyp med tiden. Inget händer av en slump, allt har en orsak och verkan. Ju längre vi lever från vår ursprungliga kroppskonstitution, desto svagare blir vi och desto mer mottagliga blir vi för sjukdom och psykisk och fysisk ohälsa, säger Peter.
Våra behov varierar efter kroppstyp, ålder, årstid, tid på dygnet med mera och därför går det inte att följa någon metod slaviskt bara för att det är nyttigt.
Enligt Peter är vi ovana att fråga oss själva vad vi behöver och följa vår spontana önskan, men om vi tog oss tid att vara mer uppmärksamma, talar kroppen till oss hela tiden. När vi inte förstår kroppsspråket, försöker vi istället räkna ut vad som är bra för oss.
– Våra behov varierar efter kroppstyp, ålder, årstid, tid på dygnet med mera och därför går det inte att följa någon metod slaviskt bara för att det är nyttigt. Den mat och det levnadssätt som passar en person kan vara helt fel för en annan, säger Peter.
Om vi följer de mest grundläggande behoven som att sova när vi är sömniga, vila när vi känner trötthet, äta när vi är hungriga, dricka när vi är törstiga och gå på toaletten när vi behöver, så mår vi i stort sett bra. Om inte, får vi olika symptom eller blir sjuka eftersom vi då går emot vår naturliga process och sanna natur.
– I våra celler finns en intelligens som vet exakt vad vi behöver, men de flesta av oss är inte i kontakt med den utan litar hellre på intellektet som gärna tänker i tabeller eller rekommendationer, säger Peter.
Inom ayurveda ges därför individuella levnadsråd, där man får lära sig vad man bör välja utifrån sin dominerande kroppstyp och vad man ska välja bort för att steg för steg komma i balans och uppnå hälsa.
– Maten är vår medicin och det är genom den som vår kropp får bränsle och näring. All mat ska därför vara tillagad med medvetenhet om vem som ska äta den och när, då vi har olika kapacitet att förbränna maten. Vi äter också oftast för mycket och för ofta. Då släcks vår matlagningseld, agni, vilket gör att obearbetad mat stannar kvar i kroppen som sedan omvandlas till slaggprodukter och toxiner, ama, som blockerar kroppens cirkulationskanaler, säger Peter.
Text: Pernilla Cristvall
Kort om Peter Ljungsberg
- Namn: Peter Ljungsberg
- Född: 1954
- Bor: Stockholm
- Gör: Peter driver butiken Vedalila i Stockholm och leder kurser och seminarier om ayurveda och medicinsk helhetsterapi samt föreläser regelbundet på Karolinska Institutet och Uppsala Universitet.
- Läs mer på www.vedalila.se