Ayurveda vid huvudvärk
Doshorna kan hjälpa oss att hitta olika typer av huvudvärk. Här berättar Per Söder, expert på yoga och ayurveda vid huvudvärk och migrän, med egna ord om vad ayurvedan kan bidra med.
Får vem som helst vilken huvudvärk som helst? Migrän och huvudvärk av spänningstyp är komplexa tillstånd som västerländsk medicin fortfarande inte kan förklara. Inom ayurveda kan man med hjälp av systemet med de tre doshorna komma lite längre när det gäller att hitta olika typer av huvudvärk och förstå bakomliggande orsaker.
Jag har haft huvudvärk hela mitt liv. Under fyrtio år led jag av migrän fram till dess att jag blev fri med hjälp av yoga. Spänningshuvudvärken som finns kvar, kan jag idag kontrollera och hålla undan med yogaövningar. Jag har haft ont överallt i mitt huvud men det är inte förrän i mötet med ayurveda som jag börjat förstå och känna igen skilda typer av huvudvärk med olika bakgrund.
Ayurvedans indelning av livet i de tre doshorna vata, pitta och kapha gäller även för huvudvärk och varje doshas egenskaper ger huvudvärken dess specifika karaktär.
Under fyrtio år led jag av migrän fram till dess att jag blev fri med hjälp av yoga.
Vata som ger kroppen och personen rörlighet, lätthet och flexibilitet blir som huvudvärk en smärta som genereras från spänningar i rygg, skulderblad, axlar eller nacke. Det blir en rörlig huvudvärk som kan sitta på olika ställen och flytta runt i huvudet. All huvudvärk av spänningstyp och så kallad vatamigrän har sitt upphov i vataobalanser.
Pitta som ger personen driv och kraft blir som huvudvärk den klassiska migränen med en skarp eldsmärta bakom ena ögat. Här har personen kört för hårt i livet och drabbats av ett rejält pittaöverskott, som gör att hen blir liggande starkt illamående i ett tyst och mörkt rum.
Kapha som bygger upp människans stabilitet och försvar och ger personligheten lite tyngd blir i obalans en tung huvudvärk som är kopplad till övertryck i huvudet. Förkylningar, bihåleinflammationer, för mycket sömn och hösnuvor kan ligga bakom symptomen. Öga och näsa börjar rinna och du får svårt att böja dig ned eftersom smärtan då accelererar.
Med den här kunskapen kan den som lider av huvudvärk börja fundera över vilken slags huvudvärk hon har och vilka obalanser som eventuellt ligger bakom, och sedan lära sig hantera och undvika obalansen. Pittamigränen kanske undviks genom att slå av på takten i livet och tillåta sig att “bara vara” ibland. Vata balanseras genom att vara noga med sömn och måltider och försöka hålla spänningarna borta från kropp och själ. Med fysisk aktivitet skapas mer lätthet och cirkulation i personen vilket tar bort den tunga kaphahuvudvärken.
Text: Per Söder
Läkning med ayurveda
Först måste du veta vilken dosha som dominerar.
Ayurveda är ett 5000 år gammalt hälsosystem som, liksom yogan, har sitt ursprung i den vediska tanketraditionen. Enligt detta hälsosystem är människan en enhet av kropp, själ och sinne och varje mänsklig varelse har en unik konstitution. Människans egenskaper och behov delas in i tre doshor som i sin tur är kombinationen av de fem grundelementen i naturen. Enligt ayurvedan är en balans mellan dessa tre doshor avgörande för vår hälsa.
Vata (luft och eter) är den energi som sätter saker i rörelse.
Pitta (eld och vatten) står för dominans och aktivitet, med egenskaper som förbränner och transformerar.
Kapha (vatten och jord) står för aktivitet, begränsning, struktur och smörjande.
En ayurvedisk läkeprocess börjar med en identifiering av den mest dominanta doshan hos individen, till exempel med hjälp av pulsmätning eller ett personlighetstest. Obalanser behandlas sedan genom levnadsvanor, kost, särskilda behandlingar med örter och oljor, massage, samt fysisk träning.