Ayurveda: Grunda kroppen för höstvindarna
Höst och vinter är vata-årstid, då naturen förkroppsligar de två elementen luft och eter och blir torr, lätt, kall och rörlig. Ayurvedakonsulten och terapeuten Ruthi Ljungsberg tipsar om hur vi kan möta hösten med grundande och återfuktande näring – både inuti och utanpå kroppen.
Inom ayurveda tar man stor hänsyn till årstidernas påverkan på oss. Principen för att uppnå och bibehålla balans är, liksom med våra egna egenskaper, att stödja motsatsen till det dominanta.
– Många av oss har redan matvanor som balanserar årstiderna, säger Ruthi Ljungsberg som driver den ayurvediska butiken Veda Lila. Till exempel är sommaren en tid då vi äter mycket sallad och vattenmelon, som båda är perfekta mot den hetta och intensitet som sommaren innebär. Under hösten kan man dämpa årstidens torra, lätta och nyckfulla karaktär med varma och grundande soppor och grytor.
Ett av de mest effektiva sätten att ge stöd åt vata är att skapa en daglig rutin.
Ruthi börjar med frukosten, som bör ätas utifrån din hungernivå.
– En närande frukost kan vara havregrynsgröt eller en fruktsallad, samt vata-te.
Lunchen är huvudmålet på dagen, och ska vara tung, oljig och näringsrik, med lite mer protein och fett. Den ska gärna tillagas med värmande och stimulerande kryddor som spiskummin, ingefära, gurkmeja och bockhornsklöver. Det finns även en färdig kryddblandning för vata som heter Vata Churna, berättar Ruthi.
– För både lunch och middag är ångande grönsaker, varma gryn, soppor och grytor både grundande och återfuktande. Om du äter kött och ägg är det här en av de bästa tiderna på året att njuta av det.
Under hösten kan man gärna undvika råa grönsaker, kall och frusen mat samt bittra, beska och sträva smaker, fortsätter Ruthi. Det är även bra att minska på lätt, kylande och torkande mat som broccoli, kål, blomkål, groddar, bladgrönsaker, potatis, bönor (förutom skalade gula mungbönor), popcorn, kex, hirs och torkad frukt (om den inte blötlagts över natten).
– Ett av de mest effektiva sätten att ge stöd åt vata är att skapa en daglig rutin, säger Ruthi och råder till att försöka göra de vardagliga sakerna vid ungefär samma tid varje dag.
En välgörande rutin för kroppen under hösten är en behaglig helkroppsmassage med varm sesamolja som kallas abhyanga, tipsar Ruthi. Kroppen masseras systematiskt med ett relativt lätt tryck från handflatorna och med lugna, svepande rörelser. Från huvud och hela vägen ner till fötterna. En abhyanga är även bra för vata-obalanser året om.
– Massagen lugnar nervsystemet, väcker upp vävnaderna, cirkulationen och grundar energin, menar Ruthi. Den renar, balanserar lymfsystemet och det endokrina systemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Värmen, oljan och rörelserna renar också kroppen från slaggprodukter och gör huden lysande och ungdomlig.
Så här gör du abhyanga
- Värm oljan till kroppstemperatur eller något varmare. Sesamolja rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner och ska helst vara ”mognad” (då den blivit upphettad till 100 grader) och lättare tränger in i huden. Om du inte tål sesamolja så kan du välja en annan olja. Tycker du om dofter kan du tillsätta 5–10 droppar eterisk olja. Vetiver (ett indiskt gräs), geranium och citrus passar för hösten.
- Applicera oljan på alla kroppsdelar innan du börjar massera. På så vis får oljan ligga på huden längre.
- Börja med huvudet och ägna det mycket tid. Doppa fingertopparna i oljan och massera in i hårbotten. Under hela massagen använder du så mycket som möjligt av hela handflatan, inte endast fingertopparna.
- Smörj försiktigt in ansiktet och ytteröronen. Massera med hela handflatan där det går. Ansikte och hals masserar du försiktigare än övriga kroppsdelar.
- Gå vidare till hals, nacke och övre delen av ryggraden. Massera med öppna händer och lätta rörelser.
- Fortsätt med armarna. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de långa musklerna och med cirklande rörelser över lederna.
- Gå vidare till bröstet och buken. Över hjärtat masserar du med lätta cirkelformade rörelser. Massera buken från nedre högra sidan och uppåt, till nedre vänstra sidan.
- Massera rygg och ryggrad så långt du når.
- Fortsätt med benen. Massera med fram- och återgående rörelser längs med de stora musklerna och med cirklande rörelser över lederna.
- Till sist masserar du fötterna. Precis som huvudet anses fötterna vara en av de viktigaste kroppsdelarna och kan gärna få lite längre massage. Massera fotsulorna med hela handflatan.
Massagen tar 10–20 minuter. Avsluta med ett varmt bad eller dusch och lämna kvar lite olja på huden som kan absorberas under dagen. Ångbad och luftfuktare kan även hjälpa dig att bevara den inre fukten. Vid tidsbrist: gör en kortare massage på 1–2 minuter med betoning på huvud och fötter.